Kayseri’de fillerin atası bulundu, 7 buçuk milyon yaşında ve tek parça

Kayseri’de 7 buçuk milyon yıllık fil fosili bulundu. Dünyada tek parça halinde çıkartılmış tek örnek olan fosil, çok önemli bir keşif olarak nitelendirildi.

Kayseri’de Yamula Barajı kıyısında devam eden arkeolojik kazıda, bir fil türü olan ‘Choerolophodon’ cinsine ait fosil bulundu.7 buçuk milyon yaşında olan fosilin, dünyada tek parça halinde halinde çıkartılmış tek örnek olduğu belirtildi.

Choerolophodon ile ilgili görsel sonucu

Nevşehir Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Okşan Başoğlu, fosilin mamut değil bir file ait olduğunu söyledi:

“Burada Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bir kurtarma kazısı yapıyoruz. İki sezondur çalışıyoruz. Öncelikle mamut değil onu açıklayayım. ‘Choerolophodon’ türüne bir örnek. Niye önemli? Bu kadar güzel, bütün olarak korunmuş dünyadaki tek örnek. O yüzden çok önemli bir keşif. Özellikle Anadolu’nun doğa tarihi açısından çok önemli bir keşif. Burada sadece hortumlu memeli yok; gergedanlar, zürafalar bakımından zengin bir bölge. Ekibimizdeki jeologlar yaşını çalıştı, 7 buçuk milyon yaşında.”.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, ‘Çocukluğumuzda hep Kayseri’nin altında deniz olan bir şehir olarak dinledik. Öğrencilik yıllarımızda da bir inşaat başladığı zaman 3-5 metreden suların çıktığını çok iyi hatırlıyoruz. Böyle bir coğrafya üzerinde oturuyoruz, yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Buna ışık tutacak çalışmaların ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz. Bu kazıyı sürdüreceğiz, tarihe ışık tutacağız’ dedi.

Choerolophodon ile ilgili görsel sonucu

Kaynak: Independent Türkçe