KAPADOKYA MUMYALARI
Kapadokya bölgesi Ihlara vadisinde bulunan 8 adet mumya Aksaray Müzesi’nde sergileniyor.
Müze müdürlüğünden yapılan resmi açıklamaya göre, Aksaray Müzesinde 10. yüzyıla ait 4 sağlam mumya, bir erişkine ait eksik mumya, eksik çocuk mumyaları ve bir adet de kedi mumyası var. En çok kedi mumyası ilgi görüyor. Bir kilisede rahip mumyası ile kedi mumyası yan yana bulundu. Kedinin rahibe ait olduğu ve çok sevdiği için rahip öldüğünde birlikte mumyalandıkları sanılıyor. Kedi mumyası havada uçuyor gibi durduğu için, ’rahibin uçan kedisi’ olarak da adlandırılıyor.
Ihlara ve çevresinde bulunan mumyaların çeşitli dönemlerde yaşamış din adamları, rahip ve rahibelere ait olduğunu belirten müze müdürü, bu bölgede de eski Mısır’daki gibi, öldükten sonra yeniden diriliş olacağına inanıldığını söyledi.
Kapadokya bölgesindeki mumyalama geleneğinin Mısır’dakinden farklı olduğunu anlatan yetkili “Mumyaların içleri ve üzerleri, kaynatılan üzüm şıralarından ve bölgedeki güzel kokulu otlarla hazırlanan özel bir sıvı ile kaplanıyordu. Bu işlemin ardından ısısı çok fazla değişmeyen bir ortama konan mumyalar, günümüze kadar ulaşmayı başardı” dedi.
İNSAN VE HAYVAN MUMYALARI 10 VE 12’İNCİ YÜZYILLARA AİT
Aksaray Müzesinde sergilenen 8 adet yetişkin insan, bebek ve kedi mumyasının Aksaray bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldığını belirten Müze Müdürü, “Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte özellikle bu mumyalama tekniği de devam ediyor. Özellikle 2. Kılıçaslan da burada şehit oldu. 2. Kılıçaslan da burada iç organları Kılıçaslan Türbesi’ne defnedilerek kendisi Konya’daki Alaaddin Tepesi’ne mumyalı bir şekilde defnedildi.
Bizim bölgemizdeki mumyalar ise özellikle Ihlara Vadisi’nde bulunan kiliselerden çıktı. Diğer bir önemli merkez de Akhisar’da bulunan Çanlı Kilise çevresindeki mumyalar var. Bu mumyaların da tarihlenmesi bin yıllarına tarihleniyor. Özellikle 10’uncu, 11’inci ve 12’inci yüzyılda bu mumyalama tekniği yoğun olarak kullanılmıştı” şeklinde konuştu.
KAYMAKLI YERALTI KENTİNDE YAŞADIKLARIM
Kaynak: İnternet Gazeteleri
“KAPADOKYA MUMYALARI” için 2 görüş