KECKSBURG UFO KAZASI ve NASA’YA AÇILAN DAVA

9 Aralık 1965 gecesi ABD’nin Pensilvanya eyaleti Kecksburg kasabasında ve aynı zamanda Ontaryo, Kanada, Detroit, Michigan ve altı ayrı eyalette gökyüzünden yere çakılan, ışıklı bir ateş topu gözlemlendi. Bazı yerlerde yangınlara ve sonik patlamalara yol açtı.  Meteor, uçak kazası, ya da atmosfere giren uydu parçası olabileceği düşünüldü.

Kecksburg’da yaşayan bir çocuk ve annesi yere düşen cismi gördüklerini ve üzerinden mavi bir duman yayıldığını söylediler. Bölgedeki itfaiye çalışanları cismi bulduklarını rapor ettiler. Volswagen büyüklüğünde meşe palamutu biçiminde bir cisim olarak tarif ettiler.

Yerel radyo kanalı WHJB’den haber müdürü ve muhabir John Murphy yetkililerden önce bölgeye geldi. Tanıklarla konuşup fotoğraf çekti. Sonraki haftalarda «Ormandaki Cisim» adlı bir dizi belgesel program hazırladı.

Program yayınlandıktan sonra radyo istasyonuna hükümet görevlisi olduklarını söyleyen siyah takım elbiseli iki adam geldi. Kapalı kapılar ardında yarım saat süren görüşmeden sonra yetkililer Murphy’nin çektiği resimleri alıp gittiler. Murphy konu ile ilgili bir program daha yaptı ancak bu sefer tamamen sansürlüydü ve yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Bir daha hiç kimse ile bu konu hakkında konuşmadı. Şubat 1969’da Kaliforniya’da araba çarpması sonucu hayatını kaybetti. Ölümüne neden olan sürücü kazadan sonra kaçtı ve kimliği belirlenemedi. Kecksburg UFO dosyası tamamen kapandı.

Ama uzun zaman sonra 2003 yılında Sci-Fi TV kanalı bir belgesel yapmak üzere dosyayı yeniden açtı. Bilgi Edinme Özgürlüğü yasası ile bilimsel bir araştırmaya sponsor oldu. NASA’dan araştırma raporlarını istediler. 1 Kasım 2003’de NASA 40 sayfalık rapor gönderdi ancak açıklayıcı değildi. Ünlü Mavi Kitap Projesi’nde is üç kişilik bir uzman ekibin bölgeye gönderildiği yazıyordu.

Bir tanık verdiği yeminli ifadesinde cismin orduya ait bir kamyona yüklenip götürüldüğünü anlatmıştı. Kamyonun her iki yanında beyaz yıldız simgesi vardı.

2005 yılında NASA yeni bir rapor yayınladı ve cisme ait parçaları incelediklerini ve bir Rus uydusu olduğunu söyledi. Ancak 1990’lı yıllarda yapılan fiziksel araştırma raporları kaybolmuştu. Yani iddiaları sözde kalıyordu.

2003 yılında gazeteci yazar  Leslie Kean NASA’da uydu kalıntıları konusunda uzman olan Nicholas Johnson ile iletişime geçti. Johnson o gün insan yapımı hiçbir uydunun o bölgede dünya atmosferine girmediği bilgisini verdi.

Gazeteci-yazar Leslie Kean
Gazeteci-yazar Leslie Kean

2005 yılında NASA’ya dava açıldı. Duruşmada NASA yetkilisi Keskburg olayına ait iki kutu raporun kaybolduğunu itiraf etti.  2007’de mahkeme NASA’yı kusurlu buldu. 2009’da Kean yeni bir dava açtı, ama sonuç alamayınca davayı geri çekti.

Bu olayda ilgi çekici bir başka nokta da düştüğü söylenen “çan” biçimli hava aracının NAZİ’ler tarafından yapılan bir UFO’ya olan benzerliğiydi

NAZI UFO’larına ait resimle daha önce de yayınlanmıştı. Ve ikisi arasındaki benzerlik dikkat çekiciydi. Kazanın olduğu 1965 yılında İkinci Dünya Savaşı çoktan bitmişti. Ama bu süre içinde ABD Hükümeti yaklaşık 1000 NAZİ bilim adamını Operation Paperclip (Ataç Operasyonu) kapsamında ülkeye kabul etmişti.

Bilim adamlarının arasında mühendis, doktor, psikiyatrist ve tabii roket bilimciler de vardı. Bu kişiler NASA’nın temellerini attılar. Ve Ataç Operasyonu sonrası yani 1945 sonrasında Amerika’da UFO gözlemleri arttı, basına yansımayan UFO kazaları da gerçekleşti.

Acaba Kecksburg olayındaki cisim NAZİ bilim adamlarına ait bir UFO olabilir miydi?

FARAH YURDÖZÜ