NASA MARS’TA 100’DEN FAZLA SES KAYDI ALDI
NASA, Mars ile ilgili inanılmaz keşiflere devam ediyor. NASA’dan son gelen haber dünyaya adeta soğuk bir duş aldırdı. Bu bağlamda NASA tarafından yayınlanan bir haber bütün dünyanın dikkatini çekti. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) kızıl gezegen Mars’a gönderdiği indirdiği sismik inceleme aracı InSight, 100’den fazla sesi kayıt altına aldığını bildirdi. NASA, kayıt altına alınan seslerin, insanların duyabileceği şekilde işleyerek yayınladı. İşte tüm dünyada olay olan haberin detayı… Latince Mars veya Arapça Merih, Güneş Sistemi’nin Güneş’ten itibâren dördüncü gezegenidir. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’a ithâfen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir.
MARS’TA BİR GÜN DÜNYA’DAN SADECE 40 DAKİKA DAHA UZUN
Güneş’ten uzaklığına göre 4. sırada yer alan ve Merkür’den sonra Güneş sisteminin en küçük 2. gezegeni olan Mars Dünya’nın kuzeni olarak düşünülebilir.
* Bir Mars günü bir Dünya gününden sadece birazcık daha uzun. Bir Dünya günü yaklaşık 24 saat iken, bir Mars günü yaklaşık 24 saat 40 dakika. Yani bir gün Mars’a insan ayak basarsa gündüz ve geceye uyum sağlamakta zorluk çekmeyecek gibi görünüyor.
* Dünya ile Mars arasındaki bir diğer benzerlik ise mevsimsel değişimler. Bildiğimiz gibi mevsimlerin oluşma nedeni Dünya’ya gelen Güneş ışınlarının açısında yıl boyunca meydana gelen değişimlerdir.
Bunun nedeni de Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinde 23.5 derecelik bir eğiklikle durmasıdır. Ancak Mars için bu eğiklik açısı 25.2 derecedir.
* Bir Mars yılı (686 Dünya günü) yaklaşık 2 Dünya yılına eşittir. Bu da demek oluyor ki bir Mars mevsimi bir Dünya mevsiminden yaklaşık 2 kat daha uzun sürüyor.
İşte bu nedenlerle Dünya’nın neredeyse yarısı büyüklüğündeki Mars Dünya’nın minik kuzeni olarak görülebilir.
MARS, ANTARTİKA GİBİDİR
Mars aslında ölümcül bir gezegendir. Bunun iki ana nedeni var.
1. Mars’ta sıcaklık çok düşüktür ve -87 santigrad dereceye kadar düşebilir. Adeta Antartika! Mars üzerinde sıcaklık aslında 0’ın üzerine nadiren çıkar.
2. Mars’ta Dünya’dakine benzer bir atmosfer yoktur. Dünya atmosferinin %1’inden bile daha incedir. Mars atmosferinin neredeyse %95’i karbon dioksitten oluşuyor! Yani Mars yüzeyinde özel kıyafetler olmadan dolaşmak imkânsızdır.
Adını Roman savaş tanrısından alan Mars ‘kızıl gezegen’ olarak adlandırılır. Bunun nedeni yüzeyindeki demir oksittin (yani demirin paslanması olayı) gezegene kan gibi kızılımsı bir renk vermesidir.
NASA’nın Mars’a indirdiği sismik inceleme aracı InSight’ın, gezegende kaydettiği seslerden sadece 21’inin “güçlü deprem adayı” olduğu tahmin ediliyor.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars’a indirdiği sismik inceleme aracı InSight’ın, Kızıl Gezegen’de 100’den fazla sesi kayıt altına aldığı bildirildi.NASA, InSight’ın Mars’ta kaydettiği seslerin insanların duyabileceği biçimde işlenmiş kaydını yayınladı.Ajanstan yapılan açıklamada, InSight’ın kayıt altına aldığı 100’den fazla sesten sadece 21’ine “güçlü deprem adayı” gözüyle bakıldığı, diğerlerinin yer sarsıntıları ya da başka şeyler olabileceği belirtildi.Sismik inceleme aracının, robot kolun hareketleri ve diğer mekanik seslerin yanı sıra Mars’taki rüzgarın sesini duyabilecek kadar hassas olduğu belirtiliyor.Geçen kasım ayında Kızıl Gezegen’e inen InSight, ilk sismik yer sarsıntısını nisan ayında kaydetmişti.Bilim adamları, Mars’taki depremleri inceleyerek Kızıl Gezegen’in oluşum süreci hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.Mars’ın jeolojik açıdan Dünya kadar aktif olmadığı ve Ay gibi tektonik plakaları bulunmadığı ifade ediliyor. Kaynak: Sabah.com / Takvim.comA