Arkeologlar Peru’da, kurban edilmiş 227 çocuğun cesedini buldu

Baş arkeolog Castillo, “Nereyi kazsan bir başkası çıkıyor” dedi

Peru’da eski tanrıların öfkesini yatıştırmak için düzenlenen ve “çığrından çıkan” kıyımda kurban edilmiş 227 çocuğun cesedi keşfedildi. Bu keşfin dünyanın herhangi bir yerinde tek seferde yapılan en büyük keşif olduğu düşünülüyor. Fakat aynı bölgede son yıllarda bulunan kurban edilmiş toplam çocuk sayısı çok daha fazla.

Arkeologlar, Trujillo şehri yakınındaki sahil kasabası Huanchaco’daki sahada geçen yıldan bu yana kazı yapıyor.
Cesetleri bulunan çocuklar, 13. ve 15. yüzyıllar arasında İnkaların bölgeye gelişinden önce Peru’nun kuzey kıyılarında hakim kültürü belirleyen Çimu halkı tarafından öldürülmüş.

Arkeologlar, Çimuların şiddetli ve yıkıcı bir yağmurlu havanın yaşandığı uzun bir dönemde tanrılarını yatıştırmak için çocuklarını kurban ettiğine inanıyor.
France Presse’e (AFP) konuşan kazının baş arkeologu Feren Castillo, “El Nino olayını yatıştırmak için kurban edilmişler. (…) Çoçuklarla ilgili bu durum çığrından çıkmış. Nereyi kazsan bir başkası çıkıyor” ifadelerini kullandı. Kurbanların 4 ila 14 yaşlarından olduğu düşünülüyor.

peru human sacrifice ile ilgili görsel sonucu

AFP’nin haberine göre bu ürkütücü keşif, iki diğer toplu kurban sahasının keşfedildiği Pampa la Cruz’a ve Huanchaquito’ya yakın bir bölgede yapıldı. Bu alanlarda kurban edilmiş lama ve alpaka iskeletlerinin yanında yaklaşık 200 insan bedeni daha bulunmuştu.

Şubatta National Geographic’in yayımladığı rapora göre bölge sakinleri kemikleri 2011’de bulmaya başladı.Huanchaquito’da yaşanan katliamın ölçeği, hava koşulları nedeniyle imparatorluklarını ayakta tutmakta zorlanan ve bu yüzden tanrıların beğenisini kazanmaya çalışan Çimuların çaresizliğinin boyutunu gösterebilir.
Kazıda yer alan Trujillo Ulusal Üniversitesi’nden Gabriel Prieto, “Bu kadar çocuk, bu kadar hayvan… Bir devlet için devasa bir harcama olmuştur” dedi.

DePaul Üniversitesi’nden Jane Eva Baxter, dergiye verdiği demeçte çocukları ve değerli hayvanları öldürüyorsanız “geleceği ve tüm potansiyeli kurban ediyorsunuzdur” diye belirtti.

İnsan kurban etmenin birçok kültürde olduğu biliniyor ancak bugüne kadar Huanchaquito keşfinin benzeri daha önce görülmemişti.
Çalışmayı detaylarıyla anlatan makalenin yazarı Dr. John Verano’ysa, “Bu arkeolojik keşif hepimiz için şaşırtıcıydı. Benzer bir şeyle daha önce karşılaşmamıştık. (…) Etnolojik-tarihsel kaynaklarda veya tarihsel anlatılarda Peru’nun kuzey kıyılarında bu ölçekte çocuk ya da hayvan kurban edildiğine dair bir ipucu yoktu” dedi.
Ayrıca çocukların göğüs kemiklerinde, kalplerinin ayinde çıkarıldığını gösteren kesik izleri mevcut.
Cesetlerin üzerindeki kalın çamur tabakası, kıyımın büyük bir sel veya fırtınadan sonra gerçekleştiğini gösteriyor.

Kaynak: independentturkish.com /