ESKİ YUGOSLAVYA’NIN BİLİM KURGUSAL ANITLARI

Yugoslavya 1989 yılında kadar çok uluslu bir ülkeydi. Savaş sonrasında Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya bağımsız cumhuriyetlerine bölündü.

Yugoslavya 1950’li, 60’lı, 70’li yıllarda sanat ve mimaride kendi kimliğini oluşturdu. O yıllarda devlet desteğiyle çalışan sanatçılar dönemin uzaya ve bilim kurguya olan ilgisini eserlerine yansıttılar. Ülkenin farklı yerlerinde yapılan anıtlar savaş sonrasında Yugoslavya parçalanınca kaderine terk edildi. Şimdi onlara baktığım zaman bana bilim kurgu filmlerindeki terk edilmiş gezegenleri, uzayda başıboş dolaşan gemileri hatırlatıyorlar.

Bu sanatçılar nereden, kimden beslendi ve ilham aldı? Belki de çoğu hayatta değil bile. Ama bıraktıkları eserler sanki geçmişle gelecek arasında tuhaf bir ruhsal köprü kurmuş gibi. Bir kaç tanesini burada paylaşmak istedim ve kendime göre yorumladım. Siz ne dersiniz?

Yakın Doğu, Mısır, Mezapotamya uygarlıklarında sıkça gördüğümüz kanatlı disk formunun bir yorumu. Sanatçı Anunaki Irkını biliyor muydu acaba?

Mimar UFO görmüş olabilir mi?

Belgrad Havacılık Müzesi ve terk edilmiş bir uçak.

Ben buna baktığım zaman bir Yıldız Geçidi, bir boyut kapısı görüyorum.

Sanatçı Kapadokya Peri Bacalarını mı yorumladı acaba?

Bir uzay aracı ya da uzay istasyonu gibi.

Beyaz Yıldız Sirius olabilir mi?

Yukarı, gökyüzünde uzanan kanatlar mı?

FARAH YURDÖZÜ.

Bulgaristan’dan Geriye Kalan Kozmik Anıtlar : https://farahyurdozu.net/2020/01/12/bulgaristandan-geriye-kalan-kozmik-anitlar/