BULGARİSTAN’DAN GERİYE KALAN; KOZMİK ANITLAR

Daha önce yayınladığım Yugoslavya’nın Futuristik Anıtları dosyasında olduğu gibi şimdi de sıra Bulgaristan’da. Komünist yönetimin hakim olduğu yıllarda devlet kontrolünde yapılan ve dönemin ideolojisini yansıtan anıtlarda bir kaç ortak yön var;

Devasa boyutlar – bilim kurgusal çizgiler – beş köşeli yıldız sembolünün sıkça kullanılması. Devasa boyutlar kuşkusuz yönetimin gücünü halka ve belki de dünyaya hatırlatmak içindi. Bilim kurgusal yaklaşım 60’lı, 70’li ve hatta 80’li yılların moda olan akımıydı. Bilim kurgunun sadece batıda ya da batı Avrupa ülkelerinde değil kendi içlerinde de benimsendiğini gösteriyordu. Ve aynı yıllarda devam eden Sovyetler ve Yugoslavya’nın uzay programları da sanatı ve mimariyi etkiliyordu.

Beş köşeli yıldıza gelince; dünyanın bütün toplumlarında ve coğrafyalarında beş köşeli yıldız Sirius’u simgeler. Pek çok ülke ve ulus bayraklarında Sirius sembolü yani beş köşeli yıldız taşırlar ama nedenini pek de düşünmezler. Ortak ve unutulmuş bir geçmiş Sirius / beş köşeli yıldızla geçmişten bugüne insanın kökenini anlatır.

Bulgaristan’ın ideolojik anıtlarına gelince. Bunlardan ilki Bulgaristan Komünist Partisi binası, ya da Budludza Anıtı. Balkan dağları üzerinde ve Sofya’dan 3 saat mesafede inşa edilmiş olan anıta “Bulgar UFOsu” da deniyor.

Image result for bulgaria communist monument

Inside Bulgaria's Communist UFO: The Buzludzha Monument

Yapımı 1974 yılında başlamış ve 1981’de bitmiş. Sovyetler Birliğinin 1989’da dağılmasına kadar Bulgar Komünist Partisi tarafından kullanılmış, ve sonra terk edilmiş. Bugün ise fotoğrafçılara ve meraklı ziyaretçilere açık, fakat pek de iyi durumda olduğu söylenemez.

Image result for bulgaria communist monument

Image result for bulgaria communist monument

Image result for bulgaria communist monument

Image result for bulgaria communist monument

Kaynak: Farah Yurdözü arşiv / İnternet siteleri

Fotoğraflar: Clint Johston / Getty İmages

Eski Yugoslavya’nın Bilim Kurgusal Anıtları yazım için: https://farahyurdozu.net/2019/11/16/eski-yugoslavyanin-bilim-kurgusal-anitlari/